Metody určování optimální tělesné hmotnosti

Hmotnost jedince ovlivňuje mnoho faktorů – genetické dispozice, věk, pohlaví, somatotyp, výživa a pohybová aktivita v dětství. Proto není stanovení ideální hmotnosti jednoduché.

Tělesná hmotnost je těsně spjata s tělesnou výškou. K posuzování hmotnosti se tedy často používají indexy vypočítané z výšky a váhy. Některé další indexy vychází z poměru tělesných obvodů.

Brocův index:      

Ideální hmotnost = tělesná výška - 100

 

Tento index se v současnosti příliš nevyužívá, především z toho důvodu, že jej lze použít pouze pro osoby s tělesnou výškou v rozmezí 155 a 165 cm (1).

Index tělesné plnosti:

metody urcovani 02

Index tělesné plnosti, nazývaný také Rohrerův index, je na rozdíl od ostatních indexů vhodný i pro použití u probandů v různých vývojových obdobích (2). Bývá doporučován zejména pro měření jedinců v období puberty, kdy je velmi obtížné hodnocení podle běžně používaného Body mass indexu (3). Hmotnost bývá udávána v g a tělesná výška v cm. Normální rozmezí pro muže je mezi 1,2 a 1,4, pro ženy mezi 1,25 a 1,5 (4).

Body mass index:

metody urcovani 01

 

Body mass index, nazývaný také Quételetův index, byl vytvořen již v devatenáctém století a v současnosti jde o jeden z nejpoužívanějších indexů pro posouzení hmotnosti. Údaj lze spočítat pomocí tělesné hmotnosti (v kg) a tělesné výšky (v metrech). Výsledný údaj bývá pro dospělé osoby evropské populace nejčastěji posuzován podle Mezinárodní klasifikace Světové zdravotnické organizace následovně: 

BMI (kg/m2)     
< 18,5 podváha
18,5 - 24,9 fyziologické rozmezí
25 - 29,9

nadváha

30 - 34,9 

obezita 1. stupně

35 - 39,9

obezita 2. stupně

 >40

obezita 3. stupně 

Někdy je uváděno pro ženy odlišné rozmezí, a to o jednu jednotku nižší.

U dětí a dorostu je BMI hodnocen odlišně. V průběhu dětství se BMI složitě mění. Na základě národních studií byly sestaveny percentilové grafy BMI (V. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže, 1991, vydány SZU, program Růst2). Hranice obezity nejsou jednoznačně stanoveny, podle různých autorů je za hraniční hodnotu BMI považován 90., 91., 95., nebo 97. percentil(5). Obdobně za hranici nadváhy je považován 85.-90. percentil. V našich podmínkách používáme nejčastěji rozdělení podle percentilových pásem BMI:

Percentilové pásmo Hodnocení indexu tělesné hmotnosti (BMI)
do 3. percentilu velmi nízká hmotnost
mezi 3.- 25. percentilem snížená hmotnost (štíhlí)
mezi 25.–75. percentilem normální hmotnost (proporcionální)
mezi 75.–90. percentilem zvýšená hmotnost (robustní)
mezi 90.–97. percentilem      nadměrná hmotnost
nad 97. percentilem obezita

Percentilové grafy:

BMI chlapci BMI divky

(pro zvětšení klikni)

BMI však neodráží zastoupení tuku v organizmu, tedy poměr tuku a beztukové tělesné hmoty. Může tak být špatně interpretován výsledek. Například sportovec s velkým podílem svalové hmoty nemá zmnožení tukové tkáně, a proto nemůžeme mluvit o obezitě nebo nadváze, přestože jeho BMI je vyšší než fyziologické rozmezí. Zastoupení tuku v těle lze v běžné praxi stanovit pomocí antropometrických ukazatelů nebo bioelektrické impedance. 

Z antropometrických parametrů využíváme měření tlouštky kožních řas a vybraných tělesných obvodů.

WHR index:

metody urcovani 03

Název WHR index vychází z anglického pojmu waist to hip ratio. Jedná se tedy o poměr pasu a boků. Obvod pasu se měří v polovině vzdálenosti mezi dolním okrajem žeber a hřebenem kosti kyčelní. U neobézních osob, především u žen, je místo měření snadno rozeznatelné jako nejužší místo na trupu. Obvod boků se měří v místě největšího vyklenutí hýždí. Tento index dobře vyjadřuje rozložení tuku u různých jedinců. Za rizikové hodnoty jsou považovány výsledky nad 0,85 pro ženy a hodnoty nad 1,0 pro muže (6).

Jednoduchým způsobem jak je možné posoudit míru ukládání tuku i jeho rozložení je měření obvodu pasu. Správná technika spočívá ve změření obvodu trupu uprostřed  vzdálenosti mezi dolním okrajem žeber a horním okrajem lopaty kosti kyčelní. Jen u štíhlých žen je pas dobře zřejmý jako nejužší místo. Následující údaje hodnocení tohoto antropometrického údaje jsou orientační. Normální hodnoty u žen jsou do 80 cm; u mužů do 94 cm. Při obvodu nad 80 cm u žen a nad 94 cm u mužů jde o nadváhu, resp. o mírně zvýšené zdravotní riziko. Za obezitu, resp. za vysoké zdravotní riziko je považován obvod pasu vyšší než 88 cm u žen a 102 cm u mužů. Jak určení indexu WHR, tak měření obvodu pasu umožňují odhadnout míru ukládání viscerálního tuku. Samotný obvod pasu, lépe koreluje s výskytem metabolických komplikací obezity.

 

 


 

  1. FETTER. V. et al. Antropologie. Praha: Academia, 1967. 704 s.
  2. RIEGEROVÁ, J., PŘIDALOVÁ, M., ULBRICHOVÁ, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu: příručka funkční antropologie. Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5.
  3. PROVAZNÍK, K. et al. Manuál prevence v lékařské praxi, II. Výživa. Praha: Fortuna, 1995. 103 s. ISBN 80-716-8227-6.
  4. KLEINWÄCHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. 102 s. ISBN 80-701-3336-8.
  5. KYTNAROVÁ, J. Prostá obezita u dětí. Doporučené postupy pro praktické lékaře. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. 2002. (Projekt MZ CR zpracovaný CSL JEP za podpory grantu IGA MZ CR 5390-3)
  6. HAINER, V. Obezita. Praha: Triton, 2003. 119 s. ISBN 80-725-4384-9.

 

Další informace